Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

Genital Siğil Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Genital Siğil Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Genital Siğil Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Genital siğil, Human Papilloma Virüs’ünün bulaşması sonucunda ortaya çıkmaktadır. İlk olarak ilaç tedavisi uygulanırken ilacın yetersiz kaldığı durumlarda ileri tedavi seçenekleri kullanılmaktadır. Lazer işlemi ile siğiller kısa süre içerisinde tedavi edilirken kişinin günlük yaşamı kesintiye uğramamaktadır. Fraksiyonel lazer ile genital siğil tedavisinden yararlanmak için Özel Mediantep Tıp Merkezi’mize başvurabilirsiniz.

Kondilom veya kondiloma akuminata olarak da adlandırılan genital siğil, cinsel organlarda meydana gelen, cilt renginden daha koyu, kabarık şeklinde görülen küçük kabarcıklardır. Genital siğillerin büyük bir bölümü gözle kolay şekilde seçilemeyecek kadar küçük olurlar. Çık sık olmamakla birlikte kaşıntı ve kanama gibi semptomlara yol açabilirler.

Human Papilloma Virüs ile kişiye bulaşan genital siğil, cinsel yolla geçen hastalıkların en sık görülenleri arasındadır. Genelde kişiye bulaştıktan hemen sonra belirti göstermez ve bu yüzden kişinin daha sonra cinsel ilişkiye girdiği kişilere de bulaşabilir. Günümüzde genital siğiller kolaylıkla tedavi edilebilmekte ve önlenebilmektedir. Başka hastalıklara sebebiyet vermeyeceği gibi hayati tehlikeye de yol açmamaktadır.

Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?

Genital siğil kadınlarda vajinal açıklık ile makat arasındaki bölgede, makatta, rahim ağzında, vajina içinde, vajinal açıklık etrafında, iç ve dış genital dudaklarda, kasık bölgesindeki cilt üstünde; erkeklerde ise makatta veya makata yakın bölgelerde, penis kökünde, testis torbası üzerinde görülebilmektedir.

Genital siğillerin genel özellikleri şu şekildedir:

  • Genellikle cilt renginde, pembemsi, kahverengimsi renklere sahiptir.
  • Görünümü itibari ile et benine de benzetilebilir.
  • Ciltten daha kabarık ve pürtüklü yapıdadır.
  • Cinsel organlarda rahatsızlık hissi ve kaşıntı yapabilir.
  • Cinsel ilişki sırasında acı verebilir veya kanama görülebilir.

Genital Siğil Nedenleri Nelerdir?

Genital siğil sadece Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonu sonucunda oluşmaktadır. HPV’nin 100’den fazla çeşidi bulunmakla birlikte çoğu belirtisiz seyretmektedir. Cinsel hayatı aktif olan kişilerin neredeyse tamamında en az bir çeşit HPV bulunurken genellikle yaşantı boyunca belirti vermemektedir. HPV tiplerinden 16 ve 18 genital kanserler (özellikle rahim ağzı kanseri), 6 ve 11 ise genital siğil için risklidir.

HPV’nin en bilinen ve en sık görülen bulaşma yolu korunmasız şekilde yapılan cinsel ilişkilerdir. Kişilerin HPV virüsünden korunmaları için mutlaka kondom kullanılması gerekmektedir. Spiral veya doğum kontrol hapları gibi yöntemler HPV’ye karşı koruma sağlamamaktadır. Bunun yanı sıra cinsel bölgelerde bulunan siğiller ile doğrudan cilt temasının yaşanması virüsün bulaşmasına olanak sağlamaktadır. Anal ve oral ilişki de bu risk faktörleri arasındadır.

HPV insan vücudunun dışındaki ortamlarda kısa süre içerisinde canlılığını ve aktivitesini kaybettiğinden tuvalet gibi ortamlardan bulaşması çok olası değildir. Genital siğilin kişinin kişisel hijyeni ile bir bağlantısı bulunmamaktadır.

Genital Siğil için Risk Faktörleri Nelerdir?

Genital siğil şu durumlarda daha fazla görülmektedir:

  • Herhangi bir nedenden dolayı bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (bağışıklık sistemi hastalıklarına sahip olmak, kanser tedavisi görmek, steroid kullanımı, AIDS, HIV pozitifliği)
  • Erken yaşta cinsel ilişki kurmaya başlamak
  • Cinsel ilişki geçmişi hakkında bilgi sahibi olunmayan kişilerle birlikte olmak
  • Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara sahip olmak
  • Korunmasız cinsel ilişki yaşamak
  • Çok partnerli cinsel ilişki yaşamak

Genital Siğil Teşhisi Nasıl Yapılır?

Genital siğilin teşhisi, ilk olarak hasta şikayetlerinin dinlenmesi ve tıbbi öykünün alınması ile başlamaktadır. Ardından hekim tarafından fizik muayene gerçekleştirilir ve siğillerin tanınması ile teşhis gerçekleştirilir. Hekim siğillerden şüphe duyuyor ise zararlı olup olmadığını kesinleştirmek amacıyla biyopsi yapılıp laboratuvara gönderebilir.

Kadınlarda rutin bir tarama testi olarak uygulanan Pap-smear, probleme yol açabilecek HPV tiplerinin belirtilerini saptamak için önemli bir rol üstlenmektedir. Smear testi uygulanırken, ucunda pamuk olan ince bir çubuk rahim ağzına sürülür ve buradan hücre örnekleri alınır. Örneklerin laboratuvarda incelenmesinin ardından olası HPV enfeksiyonları ve enfeksiyonların yol açtığı hücresel bozulmalar hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir. Smear testi sayesinde rahim ağzı kanseri erken teşhis edilebilmekte ve gecikmeden tedaviye başlanabilmektedir.

Erkeklerde HPV’nin varlığını tespit edecek bir test bulunmamaktadır. Bu nedenle erkeklerde siğiller ortaya çıkana kadar teşhis edilememektedir.

Genital siğil teşhisinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise kişilerin mutlaka diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından taranmasıdır. Trahom, sifiliz, bel soğukluğu ve HIV gibi pek çok hastalık, aynı yolla bulaştığı için bu kişilerde görülme olasılığı bulunmaktadır.

Genital Siğil Tedavisi

Genital siğillerde ilk olarak ilaç tedavisi önerilmektedir. İlacın yetersiz kaldığı durumlarda ileri yöntemlere geçilmektedir. Tedavi, cilt yüzeyine uygulanan jel ya da krem formuna sahip ilaçlar ile yapılırken hastaların büyük çoğunluğunda tedaviden olumlu yanıt alınmaktadır.

İlaç tedavisinden sonuç alınamadığında kriyoterapi (dondurma), elektrokoter (yakma) ve lazer gibi operasyonlara başvurulur. Büyük ve inatçı siğillerde ise cerrahi işlem ön plana çıkmaktadır.

Genital Siğil Operasyonları

Genital siğillere yüzeysel olarak uygulanan ilaçlardan sonuç alınamazsa veya hamilelik gibi ilaç kullanımını kısıtlayan bir durum varsa ileri yöntemlere başvurulmaktadır.

Genital siğil operasyonları şu şekildedir:

  • Elektrokoter (yakma): Elektrokoter olarak adlandırılan alet, elektrik enerjisiyle çalışırken yüksek derecede ısı üretmektedir. Yüksek ısının anlık olarak siğillere uygulanması sonucunda tedavi gerçekleşmiş olur. Yakma işlemi sırasında anlık acı ve şişkinlik görülebilir.
  • Kriyoterapi (dondurma): Bu işlemde siğillere sıvı azot ile çok yüksek negatif derecelerde soğuk uygulanmaktadır. Sadece anlık acı ve ufak bir şişlik yaşandığından genelde anesteziye ihtiyaç duyulmamaktadır. İşlemin ardından iyileşme sürecine giren cilt yenilenir ve siğil görünümü ortadan kalkar. Bazı hastalarda tek seferde sonuç alınamaz. İşlemin tekrarlanması gerekebilir.
  • Lazer Tedavisi: Fraksiyonel lazer ile siğil tedavisinde sorunlu nokta üzerine ışınlar gönderilir. Tedaviden alınan başarı oranı yüksekken hastalar işlem sonrasında günlük hayatlarına kaldıkları yerden devam etmektedir. Bu tedaviden yararlanmak için Özel Mediantep Tıp Merkezi’mizden randevu alabilirsiniz.
  • Cerrahi: İnatçı siğillerin ortadan kaldırılması için cerrahi işlemlere başvurulmaktadır. Hekim, genel veya lokal anestezi altında olan hastanın vücudundan siğilleri özel aletler kullanarak tek tek çıkarmaktadır. Genelde diğer tedavilere yanıtsız olan hastalarda kullanılmaktadır.

Genital Siğil Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Genital siğil tedavi edilmediğinde yayılması ve diğer kişilere bulaşması olasıdır. Kişinin kendisine çok fazla zarar vermez ancak cinsel ilişki sırasında kaşıntı ve kanama gibi hayat kalitesini düşürecek problemlere yol açabilir. Tedavisi oldukça basit olmakla birlikte şikayetlere sebep olması ve estetik görünümü bozduğu için tedavi olunması önerilmektedir.

Genital siğil, tedavi yöntemleri ile ortadan kaldırılabilmektedir. Ancak HPV enfeksiyonun tedavisi mümkün değildir. Bu yüzden kişinin bağışıklık sistemi zayıfladığında (açlık, stres, steroid tedavisi, enfeksiyon) HPV’nin tekrarladığı görülür.

Genital siğillerden korunmak için HPV aşısı olunabilmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın rutin aşı takviminde yer almayan HPV aşısı, özel olarak temin edilebilmektedir. HPV aşısı, kanser yapan 2 ana alt tip ve siğil yapan 2 ana alt tipi içermektedir. Bu açıdan erkeklerde penis kanserini, kadınlarda ise rahim ağzı kanserini engellemekte oldukça faydalıdır. Kişilerin HPV aşısını 21 yaşa gelmeden ve cinsel olarak aktif olmadan önce yaptırmaları önerilmektedir. Aşı yaptırmış bireylerde HPV kaynaklı kanser ve siğil gelişme olasılığı ciddi oranda düşmektedir.